29 d’abr. 2014

En principi

En principi aquest article versa sobre l’ús i abús de l’expressió ‘en principi’. I dic ‘en principi’ per què en principi aquest article volia tractar d’una altra qüestió que ara no ve a tomb, però com que només era en principi a mig rumiar-lo he canviat d’opinió. En principi aquest canvi és ferm; si tenim en compte que ‘ferm’ i ‘en principi’ són termes incompatibles, en principi puc canviar de tema en qualsevol moment.
S’usa ‘en principi’ amb aquella alegria, sense comprovar la seva correcta adequació: acaba sent un comodí per no mullar-se i mantenir un as a la màniga per si de cas. Quan sento el locutor d’un programa informatiu de ràdio usar l’expressió ‘en principi’ quan no s’escau, arribo a la conclusió que per dir això no calia dir res. Un periodista té (o hauria de tenir) més informació que l’oient, i té l’obligació d’emetre certeses (que no veritats) i no rumors tot sovint infundats. Dir ‘en principi’ és l’escut que et permet expressar qualsevol cosa sense acabar-la de comprovar ni concretar. A continuació uns exemples reals:

- Consulta a una entitat bancària sobre les condicions d’una hipoteca:
- Té clàusula terra?
- En principi no.
- Però en té o no en té?
- En principi no –insisteix-.
Òbviament, el client va marxar ipso facto. No es pot concretar res si és en principi. Algú s’imagina l’escriptura d’una hipoteca amb una clàusula encapçalada per l’expressió ‘en principi’?

- ‘En principi vull que el Sr. Javier Aguirre es quedi’, dit pel Sr. Joan Collet, president del RCD Espanyol, en referència a la continuïtat de l’entrenador la temporada vinent. Haurem d’esperar que el Sr. Collet concreti els seus desitjos, per què de moment no sabem si vol mantenir l’entrenador actual o no.

- ‘En principi el Barça juga a les nou del vespre’, dit per un locutor de ràdio. Què jo sàpiga, quan la LFP publica els horaris, al costat no hi diu ‘en principi’, sinó que diu 21:00 h. Per què diuen ‘en principi’? Potser són vidents i saben que un cataclisme mundial o una invasió d’elefants a la gespa impedirà la celebració del partit.

En aquests temps de dubtes i incerteses, ‘en principi’ és l’expressió reina. I així anem.

Josep M. Lapeyra i Farré
Arquitecte

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada